Wagner

Ruim twee eeuwen geleden werd Richard Wagner (1813-1883) geboren. Hij is de componist die, wellicht meer dan wie ook, de muziek van de late 19e en het begin van de 20e eeuw heeft beïnvloed. Wagner is als mens, als denker, als dichter en schrijver, als componist en als polemist niet weg te denken uit het Europese muziekleven in die periode. Zowel door zijn aanwezigheid als door het afzetten tegen de esthetische, filosofische en muziek-technische waarden waar hij voor stond. Nog steeds is hij aanwezig in het muzikale debat. Soms vanwege zijn muziek, maar vaker vanwege het gebruik van zijn muziek, met name door de nazi’s. Daarnaast ook vanwege zijn even fascinerende als soms ook abjecte ideeënwereld en zijn megalomanie. Wagner heeft zijn sporen nagelaten in de schilderkunst, de literatuur, de filosofie, de bouwkunst en de muziek.

Leo Samama gaat in dit hoorcollege uitgebreid in op de vele facetten van het leven en werk van deze componist. Daarbij komen alle genoemde aspecten aan de orde, maar ligt de nadruk uiteindelijk toch bij de kern van zijn oeuvre, namelijk zijn opera’s. Vooral bij de grote meesterwerken als Der fliegende Holländer, Tannhäuser, Lohengrin, Tristan und Isolde, Die Meistersinger, Der Ring des Nibelungen en Parsifal. Samama laat talrijke fragmenten horen van Wagners muziek op de piano en van CD.

Bestel het hoorcollege over Wagner

Inhoudsopgave

College 1
H1. Inleiding
H2. Waar kennen wij Wagner van?
H3. Wagner uit citaten

College 2
H4. De stormachtige jaren van Wagner (1813-1860)
H5. De grote successen (1860-1883)
H6. Wagners gedachtegoed

College 3
H7. Inleiding tot Wagners componeren
H8. Wagners compositorische techniek

College 4
H9. Das Liebesverbot, Rienzi en Der fliegende Holländer
H10. Tannhäuser en Lohengrin

College 5
H11. Tristan und Isolde en Die Meistersinger von Nurnberg
H12. Parsifal

College 6
H13. Der Ring des Nibelungen

Leo Samama © 2024 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress