Monteverdi – Een hoorcollege over zijn leven en werk

Home Academy MonteverdiClaudio Monteverdi (1567–1643) is zonder twijfel de belangrijkste componist geweest uit de boeiende periode waarin de renaissance overging in de barok. In deze periode componeerde Monteverdi aanvankelijk zuiver vocale madrigalen. Vanaf de eeuwwisseling schrijft hij steeds meer madrigalen die door instrumenten worden begeleid. In 1607 verscheen zijn eerste opera, Orfeo. Zijn tweede opera, L’incoronazione di Poppea, is een grote stap vooruit in het genre. Ook in de religieuze muziek heeft Monteverdi baanbrekend werk geschreven, zoals de Mariavespers.

Leo Samama behandelt in vier uur het leven en werk van deze unieke en veelzijdige componist die al bij leven internationale bekendheid genoot. Hij gebruikt daarbij tal van muziekvoorbeelden op cd en piano.

Download hier
Bij het hoorcollege hoort een synopsis, deze kunt u hier gratis downloaden.

College 1
Hoofdstuk 1: Tussen Cremona, Mantua en Venetië
Hoofdstuk 2: Monteverdi’s levensloop tussen hof en kerk
Hoofdstuk 3: Polyfonie en imitatio

College 2
Hoofdstuk 4: Prima en secunda prattica
Hoofdstuk 5: Chromatiek en madrigalismen

College 3
Hoofdstuk 6: De vroege madrigaaltechniek van Monteverdi
Hoofdstuk 7: Zefiro Torna
Hoofdstuk 8: Il Combattimento di Tancredi e Clorinda

College 4
Hoofdstuk 9: L’Orfeo, favola in musica
Hoofdstuk 10: Van de Orfeo naar Poppea

Leo Samama © 2024 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress